Výstavbu nájomných bytov by mal podporiť štát aj obce, v cudzine to funguje

26.04.2012 Bratislava

Bratislava 26. apríla (TASR) - Podľa predsedu predstavenstva a. s. Prvá stavebná sporiteľňa (PSS) Imricha Béreša možno nájsť cestu, ako sa môže súkromný sektor podieľať na výstavbe nájomných bytov na Slovensku. "V zahraničí to funguje úplne normálnym spôsobom. Musíme však povedať, že toto bývanie nie je bývanie pre najnižšie vrstvy obyvateľstva. Je to, proste, bývanie komerčného charakteru, za istej podpory a so spoluprácou obcí, miest a vyšších územných celkov," povedal Béreš po dnešnom stretnutí so štátnym tajomníkom rezortu výstavby Františkom Palkom. Ten si na pôdu ministerstva pozval zástupcov miest, obcí, stavebných aj finančných spoločností, ktoré pôsobia v oblasti bytovej výstavby.

Bérešova predstava je, že obec by do projektu výstavby nájomných bytov vložila pozemok, ktorý vlastní, pričom investor by poskytol finančné prostriedky. Spoločne kvôli transparentnosti financovania a účtovníctva vytvoria neziskovú organizáciu. Príspevok štátu by bol vo vytvorení podmienok a pravidiel pre uchádzačov o toto bývanie, ktorí by v danom byte mohli zostať maximálne 10 rokov. Štát by takisto prispel finančnými prostriedkami na výstavbu. "Je to systém, ktorý je spravodlivý, ktorý je korektný a keď bude dobre nastavený, môže naozaj fungovať," dodal Béreš.

Ako povedal prezident Združenia stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Zsolt Lukáč, stavebné spoločnosti majú momentálne dostatok kapacít na výstavbu nájomných bytov a združenie rokuje o financiách potrebných na ich realizáciu. "Rokujeme o tom, aby bol dostatok finančných zdrojov, či už z pohľadu využitia štátnych zdrojov, alebo ďalších možností, či už sú to banky, sporiteľne, alebo privátna sféra," konštatoval Lukáč.

Výstavba nájomných bytov by okrem nového bývania pre občanov priniesla aj prácu pre slovenských stavebníkov, ktorí pociťujú nedostatok zákaziek. Ako podotkol Lukáč, došlo by aj k vytvoreniu nových pracovných miest v ostatných sektoroch, ktoré sú na stavebníctvo naviazané.
 

Vyberte región